Telefon: 041 349 812 Lokacija (klikni)
Pon 10:00 – 12:00 Sre 15:00 – 17:00
podajrokopisarna@gmail.com



Pripravljamo občinsko strategijo za starejše! 🗓


Od potreb do skupnih prioritet

Strategija starosti prijazne občine je pomemben občinski dokument, podobno kakor prostorski ali kak drugi razvojni program. V okviru projekta Podaj roko so se za pomoč pri pripravi strategije povezali zavzeti predstavniki zdravstva, vzgoje in izobraževanja, društev in organizacij za starejše in drugih dejavnosti  v lokalno akcijsko skupino.

Lokalna akcijska skupina je v preteklih mesecih že pripravila popis obstoječega stanja in dejavnosti na področju staranja in sožitja med generacijami v kraju: javne in civilne programe, ki delujejo v kraja na tem področju. Popis je poleg ilustrivnega prikaza stanja pomemben tudi zaradi participacije občanov, ki so preko intervjujev, zapisov in lokalne akcijske skupine izrazili svoja mnenja in opažanja kaj je občini že starosti prijazno in kaj bi lahko še storili na tem področju. V zbirki opažanj in strokovnih spoznaj so se izrisale številne potrebe, ki jih občani v Občini Log – Dragomer vidite na vseh osmih področjih, ki jih Svetovna Zdravstvena Organizacija izpostavlja, kot tiste, ki olajšajo bivanje starejšim v lokalnem okolju. Ta področja so krajevne rešitve pri javnih stavbnih in zunaj stavbnih površinah, prevozih, starosti primerno urejenih bivališčih, upoštevanje in socialna vključenost starejših, možnosti za družabno življenje, starosti prilagojeno javno komunikacije in informiranje ter v skupnosti zagotovljene primerne socialne in zdravstvene storitve.

Potreb je kar nekaj, a dobro vemo, da se vseh nalog ne moremo lotiti naenkrat. Iz nabora želja in potreb je zato potrebno izbrati tista, ki se nam kot skupnosti zdijo najpomembnejša. Prav o tem se je pogovarjala lokalna akcijska skupina v januarju, na prvem srečanju v letu 2022. Pomembno je namreč ozavestiti, da ima vsak od nas predstave – predstave na primer o tem, katere so najpomembnejše potrebe v skupnosti in kako jih lahko rešimo. Za prispodobo si lahko predstavljamo moža in ženo, ki potrebujeta prevozno sredstvo. Skupaj se odločita, da potrebujeta avto (in ne kolesa ali čolna); dogovoriti pa se morata tudi o tem, kakšen avto potrebujeta. Če mož kupi športni avto in se pred tem ne pogovori s svojo ženo, bo morda kasneje “ogenj v strehi”, saj je žena mnenja, da potrebujeta družinski avto s sedmimi sedeži.

Člani lokalne akcijske skupine so na srečanju izbrali potrebe, ki se jim zdijo najpomembnejše in jih konkretneje pokomentirali. Izbrane potrebe smo zapisali v skupen dokument, ki nam je dal jasnejšo sliko o tem, katere so naše skupne potrebe; potrebe, ki jih opaža večje število članov lokalne akcijske skupine in občani. Glede na zmožnosti in izglasovane skupne potrebe so se na koncu januarskega srečanja oblikovale tri delovne skupine za področja zdravstva in oskrbe, medgeneracijskega sožitja ter informiranja in digitalnega opismenjevanja. V delovnih skupinah bo delovalo manjše število zainteresiranih posameznikov, ki bodo konkretneje določili cilje in načrte na tem področju. To pa seveda ne pomeni, da druga področja niso pomembna; kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje si bomo zadali na vseh področjih, ki pripomorejo h kvalitetnemu življenju in so, ker so prijazna starejšim, prijazna tudi vsem prebivalcem občine.

Priprava strategije staranja in sožitja v občini je čas načrtovanja uresničljivih razvojnih korakov. Zato mora biti dokument od samega začetka zastavljen stvarno. Občinska uprava, lokalna akcijska skupina preko delovnih skupin in stroka bo do aprila 2022 pripravila prvi osnutek strategije staranja in ga bo skupaj pokomentirala; končno strategijo pa bo pripravljena v maju.

Naslednji meseci bodo tako precej delovni. Je pa to tudi čas, ko skupnost najbolj živo in realistično razmišlja, kaj v resnici potrebuje in zmore narediti v naslednjih letih za izboljšanje staranja in medgeneracijskih odnosov v kraju.

Skupina Podaj roko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja